Drożdżowe pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szpinak lubię zawsze i wszędzie ..

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    2 łyżki cukru
    2 żółtka
    1 jajko
    5dkg drożdży
    1 szkl śmietany
    7 dkg margaryny

    nadzienie
    300 gr szpinaku(może być mrożony)
    300 gr białego sera
    100 gr żółtego sera
    pół cebuli
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    łyżka oleju

Drożdżowe pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi ze szpinakiem 1. nadzienie:
    Szpinak rozmrozić, Na oleju przyrumienić cebulę, i posiekany czosnek, dodać szpinak, i smażyć ciągle mieszając aż do odparowania. Przestudzić, dodać ser biały i żółty ser starty na tarce, doprawić solą i pieprzem

    przygotować ciasto:
    Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Wałkować cienko, wykrawać spore krążki i nadziewać szpinakiem, lekko sklejać i dociskać dekoracyjnie patyczkiem. Smarować białkiem.
    Piec w temp 180 st do zrumienienia.. ok 30 min.
    Podawać z barszczykiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy