Drożdżowe pierogi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Trochę inna i ciekawsza wersja pierogów.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża papryka lub 2 mniejsze
    duża cebula
    mięso z kurczaka (np.z piersi)
    ser żółty
    przyprawy
    samodzielnie zrobione ciasto drożdżowe z własnego przepisu

Drożdżowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy niezbyt drobno i podsmarzamy na niewielkiej ilośći oleju.
    Paprykę i cebulę kroimy i też smarzymy.
    Ser żółty ścieramy na tarce.
    Mięso, paprykę, cebulę i przyprawy mieszamy. To bądzie farsz.
    Zciasta drożdżowego wykrawamy kółka trochę większe niż na normalne pierogi, nakładamy trochę farszu i sera , złepiamy.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na ok. 15 minut by trochę podrosły.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Porady

Farsz do pierogów może być dowolny np. bezmięsny lub rybny. Te pierogi są najlepsze z barszczem czerwonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy