1 duża papryka lub 2 mniejsze
duża cebula
mięso z kurczaka (np.z piersi)
ser żółty
przyprawy
samodzielnie zrobione ciasto drożdżowe z własnego przepisu
Drożdżowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy niezbyt drobno i podsmarzamy na niewielkiej ilośći oleju.
Paprykę i cebulę kroimy i też smarzymy.
Ser żółty ścieramy na tarce.
Mięso, paprykę, cebulę i przyprawy mieszamy. To bądzie farsz.
Zciasta drożdżowego wykrawamy kółka trochę większe niż na normalne pierogi, nakładamy trochę farszu i sera , złepiamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na ok. 15 minut by trochę podrosły.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Porady
Farsz do pierogów może być dowolny np. bezmięsny lub rybny.
Te pierogi są najlepsze z barszczem czerwonym.
Komentarze