drożdżowe paszteciki z cebulą

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Paszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    600 g mąki
    1 szklanka mleka
    30 g drożdży
    2 jajka
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    100 g masła
    łyżka ziół prowansalskich
    łyżeczka bazylii
    na farsz:
    1 kg cebuli
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    sól, pieprz
    2-3 łyżki oleju
    dodatkowo:
    jajko
    sezam
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Drożdżowe paszteciki z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na kwadrans. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z ziołami. Dodać jajka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Lekko posolić, przyprawić pieprzem a na końcu dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać po dwa przeciwległe rogi. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować