drożdżowe pałki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

słodka przekąska

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • mąka 0,5 kg
    drożdże suche 1 opak
    cukier 1/2 szklanki
    żółtka 3 szt.
    masło klarowane 1/2 szklanki
    mleko 1/2 szklanki
    ulubiony dżem

Drożdżowe pałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy wsypuję mąkę oraz drożdże następnie żółtka utarte z cukrem ,dolewam ciepłe mleko i wyrabiam około 10 minut na koniec dolewam masło.
    Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Z ciasta roluję cienkie wałeczki( grubości palca) i dł. około 30 cm.składam na pół i zawijam nakładam po łyżeczce ulubionego dżemu( ja uwielbiam jabłkowo -pomarańczowy) jeszcze raz rosną około 15 minut ,piekę na złoty kolor .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy