drożdżowe oponki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wykonanie ich jest bardzo proste i szybkie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka 2,5 szklanki
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    cukier 1/2 szklanki
    jajka 2 sztuki
    ocet 1 łyżeczka
    olej 50 ml.
    drożdże 1/2 kostki
    mleko 1/4 szklanki

Drożdżowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z drożdży i ciepłego mleka robię rozczyn ,odstawiam na 10 minut.

    do dużej miski przesiewam mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem ,rozczyn ,ocet i wyrabiam ciasto ,pod koniec dodaję olej ,jeszcze przez moment wyrabiam aż tłuszcz połączy się z ciastem.ciasto przykrywam ściereczką i odstawia w ciepłe miejsce,jak ciasto podwoi swoją objętość wykładam na blat ,rozwałkowuję i szklanką wycinam krążek ,a kieliszkiem mniejszy,układam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem .
    piekę przez 15 minut ,do momentu aż oponki nabiorą złotego koloru.
    temp.180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy