Przepyszne, puszyste drożdżówki kryją w sobie soczyste, pieczone jabłka z cynamonem.Ponadto drożdżówki pięknie prezentują się na stole. Idealne na podwieczorek.
1 godz. 5 min
Składniki:
- 40 dag mąki + łyżeczka mąki do rozczynu,
- 2,5 dag drożdży,
- 4 łyżki cukru + łyżeczka cukru do rozczynu,
- 1/2 szklanki letniego mleka,
- 1/4 kostki masła lub margaryny,
- 1 jajko,
- 5 mniejszych jabłek,
- cynamon,
- 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek,
- cukier puder do posypania.
Drożdżowe obłoczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, łyżeczki mąki, łyżeczki cukru i letniego mleka zrób rozczyn, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stop, ostudź. Do miski przesiej mąkę, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło, dodaj cukier, wbij jajko, wyrób elastyczne ciasto,
uformuj kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
2.Jabłka obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, natnij wzdłuż (nie docinaj do końca)
3.Ciasto podziel na równe kawałki, uformuj kulki, a następnie spłaszczaj je i rozwałkuj na okrągłe placuszki na podsypanym mąką blacie.
Na środku każdego placuszka zrób wgłębienie, w każde wgłębienie włóż połówkę jabłka, posyp cynamonem. Wierzchy drożdżówek posmaruj mlekiem.
Drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze