Drożdżowe obłoczki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Przepyszne, puszyste drożdżówki kryją w sobie soczyste, pieczone jabłka z cynamonem.Ponadto drożdżówki pięknie prezentują się na stole. Idealne na podwieczorek.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 40 dag mąki + łyżeczka mąki do rozczynu,
    - 2,5 dag drożdży,
    - 4 łyżki cukru + łyżeczka cukru do rozczynu,
    - 1/2 szklanki letniego mleka,
    - 1/4 kostki masła lub margaryny,
    - 1 jajko,
    - 5 mniejszych jabłek,
    - cynamon,
    - 2 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek,
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Ciastka

Drożdżowe obłoczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżeczki mąki, łyżeczki cukru i letniego mleka zrób rozczyn, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Masło stop, ostudź. Do miski przesiej mąkę, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło, dodaj cukier, wbij jajko, wyrób elastyczne ciasto,
    uformuj kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. Jabłka obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, natnij wzdłuż (nie docinaj do końca)
  • 3. Ciasto podziel na równe kawałki, uformuj kulki, a następnie spłaszczaj je i rozwałkuj na okrągłe placuszki na podsypanym mąką blacie.
    Na środku każdego placuszka zrób wgłębienie, w każde wgłębienie włóż połówkę jabłka, posyp cynamonem. Wierzchy drożdżówek posmaruj mlekiem.
    Drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować