Drożdżowe Naleśniki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Świetny pomysł na przekąskę dla dzieci.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
    20 GRAM ŚWIEŻYCH DROŻDŻY LUB 7 GRAM SUSZONYCH
    250 ML MLEKA
    200 GRAM MĄKI PSZENNEJ
    50 GRAM CUKRU
    1 JAJKO + 1 ŻÓŁTKO
    2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
    SZCZYPTA SOLI
    30 GRAM MASŁA (ROZTOPIONEGO I OSTUDZONEGO) + OKOŁO 3 ŁYŻECZEK MASŁA DO SMAŻENIA

    DODATKI:
    BITA ŚMIETANA
    DŻEM TRUSKAWKOWY
    ŚWIEŻE TRUSKAWKI, JABŁKA, GRUSZKI LUB INNE OWOCE
    CUKIER PUDER DO POSYPANIA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Drożdżowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://pimpmypancakes.blogspot.com/ 1. WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYCIĄGAMY Z LODÓWKI. ROBIMY ROZCZYN Z DROŻDŻY: CIEPŁE MLEKO, DROŻDŻE WKRUSZYĆ DO MISKI I DODAĆ POŁOWĘ MLEKA, 1 ŁYŻECZKĘ CUKRU I 1 ŁYŻKĘ MĄKI. WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 15 MINUT.
    JAJKO I ŻÓŁTKO UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ (MIKSEREM), ZMNIEJSZAJĄC OBROTY DODAĆ ROZCZYN DROŻDŻY, MĄKĘ, CUKIER WANILIOWY, SÓL, RESZTĘ MLEKA I ROZTOPIONE MASŁO. ZMIKSOWAĆ, AŻ POŁĄCZY SIĘ WSZYSTKO W JEDNĄ GŁADKĄ MASĘ.
  • 2. PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO GODZINĘ W CIEPŁE MIEJSCE.
  • 3. ROZGRZAĆ PATELNIĘ, WYSMAROWAĆ MASŁEM I NAŁOŻYĆ PORCJĘ CIASTA NA OKOŁO 1/2 CM GRUBOŚCI NA PATELNI.
    SMAŻYĆ OKOŁO 1 MINUTĘ Z OBU STRON, AŻ SIĘ ZARUMIENIĄ I BĘDĄ PUSZYSTE.

Porady

Odstaw ciasto w cieple miejsce i daj mu wyrosnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować