Bułki drożdżowe misie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Drożdżowe bułeczki o czekoladowym smaku nie tylko na Dzień Dziecka ;) Wśrodku drożdżowej bułeczki można schować dowolne nadzienie: świeże truskawki, wiśniową konfiturę lub kostkę czekolady. Najlepiej smakuje kubkiem mleka :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    3 zaokrąglone łyżki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżka kakao
    3 łyżki oleju
    do nadziewania do wyboru: świeże truskawki, konfitura lub kawałek czekolady

    do dekoracji:
    1 kostka białej czekolady
    1/2 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Bułki drożdżowe misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. dodać jajko, wymieszaną mąkę z kakao i olej, krótko wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 15 minut. Podzielić na 9 równych części. Z każdej części oderwać niewielki kawałek z którego uformować niewielkie kuleczki które będą uszami misia. Z dużego kawałka utoczyć dużą kulę, nadziewając ją dowolnym nadzieniem. Kłaść w naczyniu o wymiarach 20x20 cm, na każdą bułeczkę ułożyć małe kuleczki (będą uszami), zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 18-20 minut. Ostudzić.
  • 2. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Białą czekoladą, przy pomocy wykałaczki, rysować oczy i pyszczek. ciemną czekoladą rysować źrenice i nosek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować