drożdżowe maślane z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto maślane ze słodkawą nutą jabłek

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    3/4 szkanki cukru
    3 dag drożdży
    5 dag masła ( 1/4 kostki)
    2/3 szklanki letniego mleka
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli

    Nadzienie:
    15 dag miękkiego masła (3/4 koski)
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki zwykłego cukru
    1 kg słodko-kwaśnych jabłek
    kilka pokruszonych biszkoptów lub ciastek cherbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowe maślane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe maślane z jabłkami 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem, odstawić by ruszyły. Gotowy rozczyn wlać do przesianej mąki, dodać sól, jajko, żółtko i roztopione letnie masło, wymieszać składniki, po czym zagnieść ciasto( powinno być dość lużne). Przykryć je ściereczką i na godzinę odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. Nadzienie:
    Masło starannie utrzeć z cukrem pudrem i połową cukru waniliowego. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie paskilub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć równą warstwą na dużej ( około 28 x 38 cm ) natłuszczonej blaszce lub tortownicy , przykryć ściereczką i trzymać w cieple około 30 minut , po czym zrobić w nim palcem zagłębienia- gęsto, jedno obok drugiego. Powkładać w nie masło utarte z cukrem. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi ciastkami i przykryć jabłkami. Posypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
    Piec około 40 minut w tem 180 stopni.Smacznego

Porady

Biszkopty zawiązuję w woreczku plastikowym i rozgniatam wałkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować