Drożdżowe maślane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem, odstawić by ruszyły. Gotowy rozczyn wlać do przesianej mąki, dodać sól, jajko, żółtko i roztopione letnie masło, wymieszać składniki, po czym zagnieść ciasto( powinno być dość lużne). Przykryć je ściereczką i na godzinę odstawić w ciepłe miejsce.
2.Nadzienie:
Masło starannie utrzeć z cukrem pudrem i połową cukru waniliowego. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie paskilub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć równą warstwą na dużej ( około 28 x 38 cm ) natłuszczonej blaszce lub tortownicy , przykryć ściereczką i trzymać w cieple około 30 minut , po czym zrobić w nim palcem zagłębienia- gęsto, jedno obok drugiego. Powkładać w nie masło utarte z cukrem. Wierzch ciasta posypać pokruszonymi ciastkami i przykryć jabłkami. Posypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Piec około 40 minut w tem 180 stopni.Smacznego
Porady
Biszkopty zawiązuję w woreczku plastikowym i rozgniatam wałkiem.
Komentarze