Drożdżowe-lukrowane z owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Lekko kwaśne owoce,słodki lukier,bardzo pyszne połączenie.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 dag drożdży
    4 łyżki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 jajka
    1 żółtko
    3 łyżki stopionego masła lub margaryny

    nadzienie:
    pół szklanki porzeczki czerwonej
    pół szklanki porzeczki czarnej
    pół szklanki borówek
    2 łyżki stopionego masła
    2 łyżki cukru

    lukier:
    1 białko
    cukier puder (około 8 łyżek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe-lukrowane z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut,żeby podrosły.
  • 2. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę.Do mąki dodać drożdże,jajka,ciepłe mleko i stopione masło,zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut,żeby wyrosło.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wałkować na prostokąt,posmarować masłem i posypać cukrem,na cieście równomiernie rozłożyć owoce.
  • Przed pieczeniem. 4. Ciasto zawinąć w rulon,pokroić w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,formując wieniec.
  • Upieczone. 5. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto wystudzić.
  • Polukrowane. 6. Składniki lukru ucierać do uzyskania odpowiedniej konsystencji,polukrować ciasto.

Porady

Do drożdżowego możemy użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować