Drożdżowe kwiaty z kakao lub cynamonem

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto drożdżowe lubię i ostatnio często u mnie gości. Czujecie już ten zapach? Drożdżówka jest dobra na wszystko!

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 400 g mąki pszennej
    * 50 g cukru
    * 50 g masła
    * 2 jajka
    * pół kostki drożdży
    * 175 ml ciepłego mleka
    * cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Drożdżowe kwiaty z kakao lub cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą rozwałkować. Na jednym kawałku można położyć kawałki masła, posypać cukrem oraz kakao albo cynamonem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Nakroić ciasto, skręcić kawałki ciasta tak by utworzył się kwiat.. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Nie mam niestety zdjęć jak skręcałam te kwiatki, ale przy następnej okazji na pewno dodam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować