Drożdzowe króliczki

4.5 (146 ocen)

  • 3 godz.

Niespodzianka dla maluszków

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    5 dkg drożdży
    5 jajek
    300 ml mleka
    8 dkg masła
    1 cukier waniliowy
    15 dkg suszonych moreli
    15dkg mielonych migdałów
    10 dkg rodzynek
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdzowe króliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nj70gy 1. Drożdże oz 2 łyżkami cukru, odrobiną mąki i ciepłego mleka. Odstawić na 15 min. 4 jajka ubić z pozostałym cukrem. W misce wymieszać mąkę sól wlać pozostałe ciepłe mleko , wymieszać . Dodać drobno pokrojone morele, migdały , cukier waniliowy, roztopione masło oraz jajka . Dobrze wyrobić ciasto , nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Blachę posmarować tłuszczem. Z ciasta uformować korpusy królików, głowę , uszy i nóżki. Do królików dokleić za pomocą białka rodzynki jako oczy i nos. Połączyć za pomocą białka.Króliki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 30 min.

Porady

Wychodzi około 20 małych króliczków. Ja robiłam różnej wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować