Drożdżowe faworki

0 (0 ocen)

Świetna przegryzka na wieczór przed telewizorem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 opakowanie suchych drożdży
    ¼ szklanki oleju
    1 jajko
    250 ml mleka
    1 łyżka stopionej margaryny
    sezam
    brązowy cukier

Drożdżowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże.
  • 2. Margarynę topimy na małym ogniu i dolewamy do niej mleko i olej. Delikatnie podgrzewamy.
  • 3. Do sypkich składników dodajemy margarynę z mlekiem i olejem oraz jajko, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto cieniutko rozwałkowujemy na stolnicy osypanej mąką i wycinamy
    z niego paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm, następnie nacinamy je w środku i przeplatamy jeden koniec przez otwór, najlepiej dwa razy, wtedy otrzymamy ładny skręt.
    Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy sezamem oraz cukrem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy