Drożdżowe faworki

4.52 (316 ocen)

Karnawał to czas na słodkości. Te faworki to połączenie tradycyjnych pączków oraz chrustu. Są pyszne!

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka mleka,
    • 2 łyżki cukru,
    • 10 dag margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • 2 jajka,
    • Łyżka spirytusu,
    • Olej do smażenia,
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.52 (316 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Faworki

Drożdżowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodanie składników do wyrośniętego rozczynu 1. Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
    Mleko przelewamy do garnka. Podgrzewamy je by stało się letnie. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany.
    Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.
    Do wyrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiamy ciasto około 5-7 minut.
  • Dodanie tłuszczu 2. Następnie dodajemy do niego rozpuszczony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiamy ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto 3. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę i wałkujemy na grubość około 6 -7 mm.
  • Wykrawanie i formowanie faworków 4. Ciasto radełkiem dzielimy na pasy o szerokości około 2,5 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego wykonujemy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska.
    Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia.
    Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować