Drożdżowe ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto drożdżowe, dzięki dodatkowi kwaśnego mleka długo pozostaje świeże. Soczyste śliwki i kruszonką świetnie do niego pasują

Składniki:


  • 200 g zsiadłego mleka
    20 g drożdży
    120 g cukru
    120 g masła
    2 jajka
    500 g mąki pszennej typ 450
    1 szczypta soli
    600 g śliwek
    Kruszonka:
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    5 łyżek mąki pszennej typ 450
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże skruszyć i wsypać do zsiadłego mleka ogrzanego do temperatury pokojowej. Wsypać łyżkę cukru i wymieszać aż do rozpuszczenia.

    Wlać rozczyn do misy robota. Dodać resztę cukru, roztopione masło i roztrzepane jajka. Następnie wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.

    W tym czasie przygotować kruszonkę (składniki utrzeć w palcach lub posiekać w robocie), śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.

    Ciasto wyłożyć do formy (24x34cm) wyścielonej papierem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu.
    Wierzch posypać kruszonką.
    Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 stopni i piec około 40 minut od osiągnięcia temperatury.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kwaśne mleko Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować