Pyszne ciasto drożdżowe, dzięki dodatkowi kwaśnego mleka długo pozostaje świeże. Soczyste śliwki i kruszonką świetnie do niego pasują
Składniki:
200 g zsiadłego mleka
20 g drożdży
120 g cukru
120 g masła
2 jajka
500 g mąki pszennej typ 450
1 szczypta soli
600 g śliwek
Kruszonka:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej typ 450
Drożdżowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Drożdże skruszyć i wsypać do zsiadłego mleka ogrzanego do temperatury pokojowej. Wsypać łyżkę cukru i wymieszać aż do rozpuszczenia.
Wlać rozczyn do misy robota. Dodać resztę cukru, roztopione masło i roztrzepane jajka. Następnie wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę (składniki utrzeć w palcach lub posiekać w robocie), śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.
Ciasto wyłożyć do formy (24x34cm) wyścielonej papierem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu.
Wierzch posypać kruszonką.
Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 stopni i piec około 40 minut od osiągnięcia temperatury.
Komentarze