Drożdżowe ciasto z jagodami pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaki dzieciństwa...

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto drożdżowe:
    50g drożdży
    500g mąki
    250g margaryny
    5 łyżek mleka
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    Ok. 700ml jagód

    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    70 g masła
    70 g cukru

Drożdżowe ciasto z jagodami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: . Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić ciasto. Rozwałkowane przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, zostawić na 2 – 3 godziny w ciepłym miejscu aby wyrosło. Po tym czasie ciasto posypać jagodami i kruszonką. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki połączyć, rozcierając między palcami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy