DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne wilgotne, puszyste ciasto drożdżowe idealne do popołudniowej kawki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    3-3,5 szklanki + 6 łyżek do zaczynu mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka,
    1/2 szklanki cukru,
    cukier wanilinowy,
    2 jajka
    1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania),
    150 g masła (roztopione)
    40 g drożdży
    FARSZ JABŁKOWY:
    2,5 kg jabłek
    5 łyżek cukru
    1 kopiasta łyżka
    2 kisiele cytrynowe (2x38g)
    KRUSZONKA WANILIOWA:
    1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego 16g
    70 g stopionego i wystudzonego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Drożdżowe ciasto z jabłkami, cynamonem i waniliową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn
    i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
  • 2. Jajka , żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy
    należy dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił.
  • 3. Do miski wsypać na początek tylko 3 szklanki mąki (reszta ew. przy wyrabianiu),
    dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn.
    Wymieszać, do połączenia się składników.
  • 4. Stopniowo wlewać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiać aż będzie plastyczne, miękkie
    i nie będzie się kleić (w razie konieczności dosypać resztę mąki).
  • 5. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.
  • 6. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka, odcisnąć nadmiar soku,
    dodać cukier, cynamon i kisiele - całość dobrze wymieszać.
  • DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ 7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
    i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (ja użyłam blaszki o wymiarach 40x24cm mierzone z góry),
    troszkę ugnieść. Posmarować pozostałym białkiem i nakłuć widelcem. Pozostawić na 20 minut
    do ponownego wyrośnięcia.
  • 8. Wyłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka (mogą to być dowolne owoce).
  • 9. Masło na kruszonkę stopić i przestudzić. Dodać cukier i mąkę i całość wymieszać.
    Posypać owoce przygotowaną kruszonką.
  • 10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 60-70 mi

Porady

Do ciasta można użyć dowolnych owoców, czy też twarogu lub budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Owoce Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować