Drożdżowe ciasto z jabłkami, cynamonem i waniliową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn
i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
2.Jajka , żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy
należy dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił.
3.Do miski wsypać na początek tylko 3 szklanki mąki (reszta ew. przy wyrabianiu),
dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn.
Wymieszać, do połączenia się składników.
4.Stopniowo wlewać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiać aż będzie plastyczne, miękkie
i nie będzie się kleić (w razie konieczności dosypać resztę mąki).
5.Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.
6.W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka, odcisnąć nadmiar soku,
dodać cukier, cynamon i kisiele - całość dobrze wymieszać.
7.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (ja użyłam blaszki o wymiarach 40x24cm mierzone z góry),
troszkę ugnieść. Posmarować pozostałym białkiem i nakłuć widelcem. Pozostawić na 20 minut
do ponownego wyrośnięcia.
8.Wyłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka (mogą to być dowolne owoce).
9.Masło na kruszonkę stopić i przestudzić. Dodać cukier i mąkę i całość wymieszać.
Posypać owoce przygotowaną kruszonką.
10.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 60-70 mi
Porady
Do ciasta można użyć dowolnych owoców, czy też twarogu lub budyniu.
Komentarze