Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami

5 (188 ocen)

pyszna drożdżówka z kruszonką doskonała do mleka lub kubka gorącej czekolady

Składniki:

  • 25 dag mąki
    25 g drożdży
    1/2 szkl. mleka
    2 żółtka
    1/4 kostki masła
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    2 brzoskwinie

    Kruszonka:
    2 łyżki masła,
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, masło roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  • 2. Brzoskwinie obieramy, kroimy w kostkę.
  • 3. Formę o wymiarach 10x30 cm smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą.
    Ciasto wyjmujemy z miski, zagniatamy. Przekładamy do foremki, układamy brzoskwinie lekko wciskając. Robimy kruszonkę, posypujemy owoce.
  • 4. Pieczemy ok. 40 min, w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować