Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, masło roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
2.Brzoskwinie obieramy, kroimy w kostkę.
3.Formę o wymiarach 10x30 cm smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą.
Ciasto wyjmujemy z miski, zagniatamy. Przekładamy do foremki, układamy brzoskwinie lekko wciskając. Robimy kruszonkę, posypujemy owoce.
Komentarze