Drożdzowe bułeczki z wiśniami i kruszonką

4.94 (143 ocen)

Bułeczki robi się szybko i łatwo. Smakiem i wyglądem dorównują tym zakupionym w piekarni

Składniki:

  • 550 g mąki
    30 g drożdży świeżych
    3 łyżki masła roztopionego
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    4 łyżki domowego cukru waniliowego ( bądź normalenego białego)
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    Wiśnie ze słoika lub dowolny dżem

    Kruszonka:
    120 g mąki
    4 czubate łyżki cukru
    60 g masła
Wystaw ocenę:

4.94 (143 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdzowe bułeczki z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 2 łyżek mąki, rozkruszonych drożdży , cukru raz 1/4 szkl ciepłego mleka zrobić rozczyn
  • 2. Po 15 min do rozczynu dodać resztę skaldników ciasta i wyrobić ciasto, Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia składników
  • 3. Z ciasta odrywac porcję ciasta , formwoac "placki" , na środek placka nałożyć wiśnie, i uformować kulkę,
  • 4. Formę wysmarować margaryną i posypać mąką.
    Gotowe bułeczki kłaść na blaszce zlepieniem do dołu.
    Pozostawić do wyrośnięcia
  • 5. Jajko rozbełtac z 15 ml mleka.
    Składniki na kruszonkę wyrobić palcami
  • 6. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i pospać kruszonką .
    Piec ok 25 minn w 190 stopniach( góra dół)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować