W lecie piekę te bułeczki ze świeżymi porzeczkami, a poza sezonem piekę je z mrożonymi. Wtedy muszę pamiętać, aby je wcześniej rozmrozić i osuszyć na ręcznikach papierowych.
Drożdżowe bułeczki z serem i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek waniliowy zmiksować z żółtkiem, cukrem i budyniem waniliowym /proszek/. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami do uzyskania grudek.
2.Z drożdży, łyżki mąki i trzech łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić go do wyrośnięcia.
3.Do miski wlać pozostałe letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodać pozostałą mąkę i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Całość przez moment wyrabiać, następnie dodać roztopione i przestudzone masło i w dalszym ciągu wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
4.Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie podzielić je na kawałki i formować bułeczki. W każdej zrobić wgłębienie, napełnić je masą serową i porzeczkami. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut.
5.Każdą bułeczkę posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C, wstawić blaszkę z bułeczkami i piec je około 15-20 minut. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej.
Komentarze