Drożdżowe bułeczki z serem i borówkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów.

Składniki:

  • Na 12 bułeczek:
    ● 8 dag cukru
    ● łyżeczka soli
    ● 7 dag miękkiego masła
    ● roztrzepane duże jajko
    ● 45 dag mąki pszennej
    ● 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)
    ● 1 i 1/8 szkl. mleka lub maślanki
    Nadzienie: 2 łyżki miodu
    ● 20 dag borówek amerykańskich
    ● 15 dag twarogu sernikowego
    ● 2-3 łyżki cukru waniliowego

Drożdżowe bułeczki z serem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, miód i cukier waniliowy mieszamy. Składniki ciasta wyrabiamy, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto (może się trochę kleić). Oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
  • 2. Ciasto lekko wyrabiamy. Podsypując delikatnie mąką, rozwałkowujemy na prostokąt 30x35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Wykładamy masę serową, posypujemy borówkami. Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Kroimy na 12 równych plastrów. Układamy na oprószonej mąką lub wyłożonej pergaminem blasze, zachowując 1-cm odległości. Ponownie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 190 °C.

Porady

Ciepłe bułeczki możemy posmarować lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy