Drożdżowe bułeczki z serem

0 (0 ocen)

  • 2 min

Sprawdzają się idealnie na śniadanie ze szklanką mleka ;)

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    1 kostka masła
    3 jajka + 4 żółtka
    1,5 szklanki mleka
    100 g drożdży
    1 szklanki cukru + 2 łyżki
    1 cukier z prawdziwą wanilią
    kilka kropel aromatu waniliowego
    1 płaska łyżeczka soli

    Nadzienie:
    ok. 500 g tłustego, białego twarogu
    1 żółtko
    odrobinę mleka
    aromat pomarańczowy
    3-4 łyżki cukru

Drożdżowe bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i ostudzić. Lekko podgrzać pół szklanki mleka, dodać rozkruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszać resztę mąki, cukry, resztę mleka, sól, jajka, aromat i dodać rozczyn drożdżowy. Zagniatać ręką, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Składniki na nadzienie dokładnie zmiksować.
  • 3. Formować bułeczki i nadziewać serem.
  • 4. Piec 20-25 min. w 170-180 C.
  • 5. Trzymać je w szczelnym pojemniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy