CIASTO:
mąka 2 szklanki
drożdże 1/3 kostki
mleko 100 ml
jajka 2 sztuki
tłuszcz 70 ml
FARSZ:
pieczarki 300 gr
cebula 2 szt
sól i pieprz do smak
majeranek
masło do podsmażenia
Drożdżowe bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
drożdże rozpuszczam w połowie ciepłego mleka , dodaję 2 łyżki mąki i odstawiam aż zaczyn zacznie pracować
margarynę rozpuszczam
mąkę przesiewam na stolnicę dodaję roztrzepane jajka łyżeczkę soli ,wyrośnięty rozczyn i wyrabiam aż ciasto zacznie odchodzić od rąk , następnie dodaję tłuszcz i ponownie wyrabiam ale już tylko do momentu aż ciasto wchłonie tłuszcz.
ciasto przykrywam ściereczka na 1.5 godz.
FARSZ:
pieczarki myję i kroję na plastry
podsmażam na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę
dodaję pieczarki i duszę do momentu aż z pieczarek wyparuje woda,doprawiam
wyrośnięte ciasto przekładam na blat ,wałkuję ,szklaną wykrawam krążki ,
nakładam farsz przykrywam drugim krążkiem z którego wycięłam na środku dziurkę ( np. kieliszkiem),dociskam wewnętrzną krawędź widelcem.
przekładam na blaszkę
po 20 minutach piekę w temp.190 stopni na złoty kolor.
Komentarze