drożdżowe bułeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ciepła przekąska

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka 2 szklanki
    drożdże 1/3 kostki
    mleko 100 ml
    jajka 2 sztuki
    tłuszcz 70 ml
    FARSZ:
    pieczarki 300 gr
    cebula 2 szt
    sól i pieprz do smak
    majeranek
    masło do podsmażenia

Drożdżowe bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowe bułeczki z pieczarkami 1. ciasto:
    drożdże rozpuszczam w połowie ciepłego mleka , dodaję 2 łyżki mąki i odstawiam aż zaczyn zacznie pracować
    margarynę rozpuszczam
    mąkę przesiewam na stolnicę dodaję roztrzepane jajka łyżeczkę soli ,wyrośnięty rozczyn i wyrabiam aż ciasto zacznie odchodzić od rąk , następnie dodaję tłuszcz i ponownie wyrabiam ale już tylko do momentu aż ciasto wchłonie tłuszcz.
    ciasto przykrywam ściereczka na 1.5 godz.
    FARSZ:
    pieczarki myję i kroję na plastry
    podsmażam na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę
    dodaję pieczarki i duszę do momentu aż z pieczarek wyparuje woda,doprawiam
    wyrośnięte ciasto przekładam na blat ,wałkuję ,szklaną wykrawam krążki ,
    nakładam farsz przykrywam drugim krążkiem z którego wycięłam na środku dziurkę ( np. kieliszkiem),dociskam wewnętrzną krawędź widelcem.
    przekładam na blaszkę
    po 20 minutach piekę w temp.190 stopni na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy