Leciutkie jak puch bułeczki maślane z czekoladową niespodzianką w środku! Idealne zarówno na śniadanie do porannej kawy jak i na podwieczorek! Dzieci je po prostu kochają! :)
Drożdżowe bułeczki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić, ostudzić. Mleko z cukrem waniliowym podgrzać - (nie gotować!) zdjąć z ognia. Jaja wybić do miseczki i roztrzepać. Do letniego mleka wlać roztopione masło, dodać cukier i jaja, wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól, wymieszać. Następnie wlać mleko wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie z łatwością odchodziło od ręki i boków miski.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 - 1,5 godziny).
2.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odciąć 1/5 ciasta, rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć nim dno tortownicy tworząc bezpieczny spód dla bułeczek.
3.Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Na placku rozsmarować nutellę i zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości 3,5 cm i ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy na spodzie z ciasta drożdżowego - bułeczki mogą się stykać.
4.Odstawić jeszcze na 30 minut by bułeczki lekko podrosły. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 35 - 40 minut.
Komentarze