Drożdżowe bułeczki z konfiturą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Bułeczki są delikatne w smaku, słodkie, po prostu pyszne ! Po wyjęciu z piekarnika w ciągu 10 minut wszystkie znikają do żołądków domowników.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • mąka tortowa 500 g
    mleko 200 ml
    drożdże 50g
    2 jajka
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    masło 40 g
    kilka kropli olejku waniliowego
    konfitura owocowa

Drożdżowe bułeczki z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, tak żeby było lekko ciepłe, wrzucić drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Przelać do miski, pozostawić do wyrośnięcia ( aż podwoi swoją objętość czyli około 15 minut ). Następnie do wyrośniętej masy dodać całe jajko i żółtko i ubijać mikserem na puszystą piankę. Dodać mąkę, sól i aromat, wyrobić ciasto ręcznie. Ma ono mieć konsystencję kleistą. Następnie dodać roztopione masło i znów wyrobić, żeby masa je wchłonęła. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 45 minut. Po tym czasie posypać stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, rękami rozpłaszczyć je na około 2 centymetry i wykrawać szklanką koła. Na każde takie koło wyłożyć konfiturę i zakleić, tak żeby miało kształt kuli. Położyć na blachę i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Porady

Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie około niż 5 minut, wtedy ciasto jest bardziej delikatne i dłużej pozostaje świeże.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy