Drożdżowe bułeczki nadziewane serem z posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 duże łyżki mąki zalać ¼ szklanki gorącego mleka, wymieszać i wystudzić. Dodać rozkruszone drożdże, cukry, ¼ szklanki mleka, sól. Lekko wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Do reszty ciepłego mleka dodać masło i smalec - rozpuścić, wbić 4 żółtka, wszystko wymieszać, dodać do wyrośniętego rozczynu. Zagniatać ciasto, by odstawało od ręki. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Gdy będzie za rzadkie – dosypać mąki. Wstawić ponownie do ciepłego miejsca. Gdy podwoi objętość na stolnicy uformować wałek, pokroić na cienkie plastry, w środek ułożyć nadzienie z sera.. Uformować bułeczki. Układać je na blasze dobrze natłuszczonej. Poczekać kilka minut aż podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, wiórkami,sezamem. Upiec na złoty kolor w temp. około 180 stopni. Czas pieczenia 30 minut.
Porady
Do posypania wierzchu bułek można użyć również kruszonki.
Komentarze