Drożdżowe bułeczki nadziewane serem z posypką

4.49 (177 ocen)

  • 20 min

Uczta dla smakoszy ciasta drożdżowego. Bułki są puszyste a nadzienie serowe oraz zaparzone ciasto długo utrzymuje świeżość wyrobu.

  • 20 min

Składniki:

  • 80 dkg mąki
    6 dkg drożdży
    ½ szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    szklanka ciepłego mleka
    1/2 kostki margaryny
    1 duża łyżka smalcu
    4 żółtka + jajko do posmarowania bułeczek
    sól do smaku.
    Tłuszcz do natłuszczenia blach.
    Do posypania: mak, wiórki kokosowe, ziarna sezamu.
    szczypta soli
    Składniki nadzienia:
    .Masa serowa: 50 dkg sera tłustego, 1 budyń śmietankowy, 1 cukier waniliowy,2 żółtka + 1 białko, ½ szklanki cukru. Wszystko dokładnie zmiksować na koniec dodać ubite białko, wymieszać..
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe bułeczki nadziewane serem z posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 1. 2 duże łyżki mąki zalać ¼ szklanki gorącego mleka, wymieszać i wystudzić. Dodać rozkruszone drożdże, cukry, ¼ szklanki mleka, sól. Lekko wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Do reszty ciepłego mleka dodać masło i smalec - rozpuścić, wbić 4 żółtka, wszystko wymieszać, dodać do wyrośniętego rozczynu. Zagniatać ciasto, by odstawało od ręki. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Gdy będzie za rzadkie – dosypać mąki. Wstawić ponownie do ciepłego miejsca. Gdy podwoi objętość na stolnicy uformować wałek, pokroić na cienkie plastry, w środek ułożyć nadzienie z sera.. Uformować bułeczki. Układać je na blasze dobrze natłuszczonej. Poczekać kilka minut aż podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, wiórkami,sezamem. Upiec na złoty kolor w temp. około 180 stopni. Czas pieczenia 30 minut.

Porady

Do posypania wierzchu bułek można użyć również kruszonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować