DROŻDŻOWE BUŁECZKI

4.5 (174 ocen)

Te przepyszne bułeczki wychodzą rewelacyjne. Wszyscy się nimi zajadają.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    25 dag masła
    15 dag drożdży
    2 jajka
    2 żółtka
    cukier waniliowy
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka
    dżem na nadzienie
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem w ciepłym mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkami, żółtkami, zaczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzic od ręki. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy placuszki. Na każdym nakładamy łyżeczkę dżemu, starannie zlepiamy. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w temp. 190 stopni C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować