Drożdżowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozetrzeć, wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na 5 minut.
2.Rozczyn przelać do miski, wymieszać z ciepłym mlekiem, mieszając
wsypać 2 szklanki mąki, cukier i sól, ubijając za pomocą trzepaczki
dodać po jednym jajku, ubić do połączenia składników.
3.Dodać masło, ubić na jednolitą masę, dodać 2 ½ szklanki mąki,
wygniatać przez 5 minut, gdyby ciasto było za wolne, dodać pozostałą mąkę.
4.Przełożyć ciasto do miski suto wysmarowanej margaryną , odwrócić,
wierzch będzie również pokryty margaryną , przykryć, pozostawić w
ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
5.Przełożyć na stolnicę lekko posypać mąką, wygniatać przez 5
minut.
6.Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować (1/2 cm
grubości) pokroić n a kwadraty o boku 10 cm Kłaść po czubatej łyżce
dżemu lub kawałki owoców i zlepiać cztery końce ze sobą. Ułożyć na
blaszce, postawić ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
7.Posmarować żółtkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody. Upiec.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Temperatura piekarnika: 190C
Czas pieczenia: 25minut.
Komentarze