Drożdżowe baranki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Fajna propozycja by sprawic radosc najmłodszym domownikom na święta Wielkanocne.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
    9 łyżek cukru kryształ
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 jajka
    50 g roztopionej margaryny
    20 g świeżych drożdży
    lukier
    kakao
    wykałaczki

Drożdżowe baranki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmącamy widelcem w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy na chwile.

    Do miski wsypujemy resztę mąki, cukier i wbijamy jajka.

    Dolewamy wyrosniety rozczyn i wyrabiamy możemy zrobić to robotem , bo ciasto jest lużne. Na koniec dodajemy margarynę i dalej wyrabiamy.

    Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnice, dzielimy na 10 równych kawałków.

    Każdy kawałek dzielimy na 2 części, z jedenj robimy tułów kształtując ogonek.

    Z reszty robimy głowę , uszy, które delikatnie przed pieczeniem wsadzamy pod głowę baranka i 4 kulki na nogi.
  • 2. Układamy kolejno każdą część baranków na wyłożonej folią aluminiową blaszce.
    Folię smarujemy margaryną i posypujemy mąką.

    Smarujemy każdą część mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 13-15 minut.

    Po wyjęciu i wystudzeniu składamy baranki. Wbijamy w nóżki wykałaczki i wbijamy kolejno w brzuszek , tak samo robimy z głową. Z białego lukru robimy oczka i wełne baranków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy