Drożdżowa strucla z jabłkami

4.78 (239 ocen)

Miękkie, wilgotne ciasto i przepyszne nadzienie jabłkowe, pycha !

Składniki:

  • ( 2 keksówki 25x8cm )
    500g mąki
    30g świeżych drożdży
    120g cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    200ml mleka (letnie)
    70g miękkiego masła (w temp. pokojowej)

    Dodatkowo:

    1kg jabłek
    0,5 szklanki cukru
    pół łyżeczki cynamonu

    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.78 (239 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa strucla z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli.
    Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości.

    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 5-7 minutach smażenia, jabłka zdejmujemy z palnika, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40x20 cm . Na ciasto wykładamy prażone jabłka i zwijamy tak jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę przecinamy na połowę i umieszczamy w wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Wyrośnięte strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 40 minut.
    Po upieczeniu polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

image-0q7et49

To może cię zainteresować