Drożdżowa rolada

4.42 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babciny drożdżowiec jest zawsze najlepszy.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 5 jajek
    ● 6 dag drożdży
    ● 10 dag margaryny
    ● szczypta soli
    ● 4 łyżki cukru
    ● 1,5-2 szkl. mleka
    ● cukier lub olejek waniliowy
    ● powidła
Wystaw ocenę:

4.42 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z 2 łyżkami
    cukru, odstawiamy. Do
    połowy mąki dodajemy 1/2
    szklanki ciepłego mleka,
    drożdże i sól. Mieszamy. Odstawiamy
    na 20 minut do
    wyrośnięcia.
  • 2. Wlewamy resztę letniego
    mleka i roztopioną margarynę.
    4 jajka ucieramy z resztą
    cukru i cukrem waniliowym.
    Dodajemy z pozostałą mąką
    do ciasta. Wyrabiamy na
    gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
    wyrośnięcia, aż podwoi swoją
    objętość.
  • 3. Z ciasta formujemy 2 prostokątne
    placki. Smarujemy
    powidłami i zwijamy w rolady.
    Wykładamy na blachę
    (tak, aby się nie stykały). Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy ok. godziny
    w temperaturze 180 °C.

Porady

Czasem przed włożeniem do piekarnika ciasto posypuję kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować