Drożdżowa plecionka z makiem

5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ciasta z makiem, u mnie jest to drożdżowa strucla dekoracyjnie zapleciona.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna typ 650 - 600 g
    drożdże świeże - 22 g
    mleko - 3/4 szk.
    masło - 180 g
    cukier - 100 g
    jajka - 3 szt.
    sól - szczypta
    NADZIENIE:
    mak - 400 g
    miód - 3 łyżki
    masło - 100 g
    rodzynki - 100 g
    orzechy posiekane - 100 g
    jajka - 3 szt.
    ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
    PONADTO:
    żółtko - 1 szk.
    śmietana - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Drożdżowa plecionka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: mleko lekko podgrzewam. Drożdże mieszam z łyżeczką cukru, dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
    Do pozostałego mleka dodaję masło i cukier, mieszając podgrzewam, aż cukier i masło się rozpuszczą.
    Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy rozczyn, wlewam mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodaję szczyptę soli, jajka i cały czas miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego.
    Wyrobione ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Po wyrastaniu w lodówce ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleiło do rąk.
  • 2. NADZIENIE: wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzącą wodą i trzymam na najmniejszym palniku około 30 minut. Następnie mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu najdrobniejszego sitka.
    W rondlu z grubym dnem roztapiam masło z miodem, dodaję bakalie i podgrzewam jeszcze przez moment. Dodaję zmielony mak, dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
    Żółtka przez chwilę ubijam mikserem, następnie dodaję wystudzoną masę makową i jeszcze raz wszystko mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą makową.
  • Drożdżowa plecionka z makiem 3. WYKONANIE: wyjmuję ciasto z lodówki i zostawiam je na około pół godziny w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało.
    Następnie przekładam ciasto na blat obsypany mąką, przez chwilę wyrabiam ręcznie i dzielę na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm. Na środku wzdłuż każdego prostokąta układam 1/3 nadzienia.
  • Drożdżowa plecionka z makiem 4. Pozostałe po bokach ciasto nacinam, co 3 cm. Powstałe paski zakładam na przemian niczym warkocz i delikatnie sklejam.
  • Drożdżowa plecionka z makiem 5. Plecionki przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut.
    Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.

Porady

*Wyrobione ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Po wyrastaniu w lodówce ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleiło do rąk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować