Drożdżowa harmonijka z cynamonem i cukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne do popludniowej herbatki

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na zaczyn:

    1/2 szklanki mleka

    1 łyżka cukru

    1 łyżka mąki

    1/2 kostki drożdży
    Pozostałe składniki:

    1/2 kg mąki

    1/3 szklanki cukru

    2 jajka

    1/2 szklanki oleju

    szczypta soli

Drożdżowa harmonijka z cynamonem i cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynu: W ciepłym (nie gorącym) mleku wymieszać cukier, mąkę i drożdże - odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać zaczyn i wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na ok. 15-20 min.
  • harmonijka2 3. Ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na szerokość ok. 5-6 cm o grubości 0,5-1 cm. Posypać cukrem i cynamonem, po czym pociąć na 4-5 cm kawałki. Pocięte ciasto układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na kształt harmonijki. Każdą nastepną doklejać do poprzedniej. Przed pieczeniem jeszcze raz posypać cynamonem i cukrem.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 185oC do uzyskania złocistego koloru. (u mnie ok. 15-20 min.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy