Drożdżowa harmonijka z cynamonem i cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zaczynu: W ciepłym (nie gorącym) mleku wymieszać cukier, mąkę i drożdże - odstawić do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać zaczyn i wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na ok. 15-20 min.
3.Ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na szerokość ok. 5-6 cm o grubości 0,5-1 cm. Posypać cukrem i cynamonem, po czym pociąć na 4-5 cm kawałki. Pocięte ciasto układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na kształt harmonijki. Każdą nastepną doklejać do poprzedniej. Przed pieczeniem jeszcze raz posypać cynamonem i cukrem.
4.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 185oC do uzyskania złocistego koloru. (u mnie ok. 15-20 min.)
Komentarze