Drożdżowo-orzechowa choinka

5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Wspaniała ozdoba stołu a przy tym smaczna.

  • 50 min

Składniki:

  • Na 2 choinki ( 33X21 cn)
    Ciasto
    1 kg mąki
    10 dkg drożdży
    380 ml mleka ( 1 ,1/2 szklanki)
    4 żółtka
    130-135 g cukru (3/4 szklanki)
    120 ml oleju (1/2 szklanki)
    cukier waniliowy

    nadzienie orzechowe
    400 g zmielonych orzechów laskowych
    ok. 200-210 g cukru pudru
    4-5 łyżek gęstej śmietany 18 %
    2 łyżki alkoholu orzech laskowy
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowo-orzechowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14f3u6s 1. Ciasto.
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy ubite żółtka, wyrośnięty rozczyn, letnie mleko i na koniec olej.
    Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Teraz robimy nadzienie.
    Do zmielonych orzechów dodajemy cukier puder ( ostrożnie lepiej nie przesłodzić , zawsze można dodać jeszcze na koniec) i śmietanę .
    Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje ok. 540 g i rozwałkowujemy na wymiar blaszki. Wycinamy 3 choinki.
    Czwartą część ciasta przekładamy na papier do pieczenia wyłożony na blaszce, przykładamy formę i dociskamy.
  • image-0jdif36 2. Ciasto w środku formy smarujemy białkiem z łyżeczką cukru.
    Nakładamy połowę nadzienia i przykrywamy ciastem.
    Spód gwiazdeczkek do dekoracji też smarujemy białkiem.
    Ja posmarowałam jeszcze cały wierzch.
  • image-27pq0tn 3. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 30-45 minut , 180 C.
  • 4. Foremkę zdejmujemy po lekkim ostudzeniu ciasta.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować