Drożdżowo-orzechowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy ubite żółtka, wyrośnięty rozczyn, letnie mleko i na koniec olej.
Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Teraz robimy nadzienie.
Do zmielonych orzechów dodajemy cukier puder ( ostrożnie lepiej nie przesłodzić , zawsze można dodać jeszcze na koniec) i śmietanę .
Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje ok. 540 g i rozwałkowujemy na wymiar blaszki. Wycinamy 3 choinki.
Czwartą część ciasta przekładamy na papier do pieczenia wyłożony na blaszce, przykładamy formę i dociskamy.
2.Ciasto w środku formy smarujemy białkiem z łyżeczką cukru.
Nakładamy połowę nadzienia i przykrywamy ciastem.
Spód gwiazdeczkek do dekoracji też smarujemy białkiem.
Ja posmarowałam jeszcze cały wierzch.
3.Ciasto wstawiamy do piekarnika na 30-45 minut , 180 C.
4.Foremkę zdejmujemy po lekkim ostudzeniu ciasta.
Smacznego.
Komentarze