Drożdżowa chałka dyniowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Drożdżowa chałka upieczona z dodatkiem dyniowego puree które nadało jej pięknego słonecznego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki pszennej
    150 g puree z dyni
    125 ml ciepłego mleka
    20 g drożdży
    1 jajko
    2 łyżki roztopionego masła
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    kruszonka:
    50 g mąki pszennej
    25 g masła
    25 g cukru

    ponadto:
    1 żółtko
    2 łyżki mleka

Drożdżowa chałka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka,1 łyżeczki cukru i 1 łyżki maki zrobić rozczyn.
    Do miski wsypać mąkę,dodać cukier,sól,jajko,puree z dyni,wlać wyrośnięte drożdże,dodać roztopione masło i wyrobić dokładnie ciasto. Ciasto oprószyć mąką,miskę przykryć ścierką i odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto,podzielić na 3 części. Z ciasta uformować 3 wałki i zapleść warkocz. Warkocz ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie z mąki,masła i cukru przygotować kruszonkę. Żółtko roztrzepać z mlekiem,posmarować warkocz i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy