Drożdżowa bułka z makiem

0 (0 ocen)

Pyszna, puszysta bułka, z kakao lub kawą tworzą idealny duet śniadaniowy

Składniki:

  • 1 kg mąki (plus do podsypywania)
    7 dag drożdży
    Ok. 0,5 l mleka
    20 dag cukru
    10 dag margaryny
    3 żółtka
    Skórka cytrynowa
    Sól
    Cukier waniliowy
    Tłuszcz do formy lub papier do pieczenia
    Margaryna/masło do posmarowania bułek
    Gotowa masa makowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Drożdżówka Desery

Drożdżowa bułka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn – drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać trochę letniego mleka i około 15-20 dag mąki. Starannie wymieszać i dostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 2. Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę. Margarynę roztopić. Mąkę przesiać do miski.
    Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość, wlać go do mąki. Dodać sól, żółtka, resztę mleka, na końcu tłuszcz. Wyrabiać ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię, odstaje od ręki i miski, dodać łyżeczkę cukru waniliowego oraz startą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na trzy części, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 3 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód.
  • 4. Ciasto włożyć do form (keksówek) wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić by wyrosły.
  • 5. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50min. Ciasto powinno być przyrumienione, odstawać od brzegów formy, a drewniana szpilka po wyjęciu z niego powinna być sucha – wtedy ciasto jest upieczone.
    Po wyciągnięciu z piekarnika drożdżówkę smarujemy masłem.

Porady

Ciasto do wyrośnięcia odstawiamy w delikatnie wysmarowanej tłuszczem misce, przykrywamy lekko wilgotną ściereczką, aby w trakcie rośnięcia za dużo nie wyschło. Z ciasta można również formować małe okrągłe bułeczki lub rogaliki nadziane masą makową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować