drożdżowa babka zaparzana

4.97 (160 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kolejna propozycja na wielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 250g mąki pszennej
    - 30g świeżych drożdży
    - 80g masła
    - 3/4 szklanki mleka
    - 4 żółtka
    - 7-8 łyżek cukru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - garść rodzynek
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.97 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa babka zaparzana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, odlać 1/4 szklanki i resztę zagotować. Do gotującego się mleka dodać 1 szklankę mąki. Energicznie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
    Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i pozostałego ciepłego mleka, zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia.
    Masło rozpuścić i wystudzić.
  • 2. Do wystudzonej, zaparzonej mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym.
    Do podrośniętego ciasta, dodać utarte żółtka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać, dosypując pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto.
  • 3. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut.
    W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. "suchego patyczka".
  • 4. Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować czy polać polewą. Ja zostawiłam ją bez niczego i była pyszna!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować