Drożdżowa babka z czekoladą

0 (0 ocen)

Babka dzięki czekoladowemu nadzieniu nie jest sucha. Idealna do popołudniowej filiżanki kawy...

Składniki:

  • Składniki:
    2 jajka,
    100ml letniej wody,
    10g świeżych drożdży,
    1/4 szklanki cukru,
    laska wanilii,
    4 szklanki mąki pszennej,
    100g masła.

    Nadzienie:
    100g gorzkiej czekolady,
    1/4 szklanki brązowego cukru,
    czubata łyżka kakao,
    40g masła,
    łyżeczka cynamonu,
    opakowanie białej polewy do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka drożdżowa Desery

Drożdżowa babka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz szczyptę cukru. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, zaczyn z drożdży oraz nasiona wanilii. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stale mieszając, stopniowo dosypywać mąkę na przemian z masłem. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać je przez 5 minut. Następnie przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, uderzyć w nie pięścią i podsypując odrobiną mąki rozwałkować na kształt prostokąta o wym. 25x40cm.
  • 2. Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Masę rozsypać na rozwałkowanym cieście. Następnie ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć w formie na babkę z kominem, mocno sklejając ze sobą jej końce. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i polać stopioną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować