Drożdżowa babka makowa

4.5 (162 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    1 - 2 żółtka
    1/4 szklanki oleju
    2,5 dag drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1 - 2 łyżki cukru
    sól

    masa makowa (użyłam z puszki)
    lukier
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Drożdżowa babka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn. Gdy podrośnie, dodać do pozostałych składników i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie ponownie wyrobić.
  • 2. Ciasto rozwałkować, nałożyć masę makową i dokładnie zwinąć w rulon. Przełożyć do foremki na babkę i odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku przez ok. 40 min. w temp. 180*C Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować