Drożdżowa babka bez jajek

4.5 (182 ocen)

  • 3 godz.

Okazuje się, że można upiec bardzo okazałą babkę drożdżową zupełnie bez jajek. Jedząc nikt nie zauważy ich braku, a babka nic nie straci na smaku i puszystości. Warto ją upiec teraz, gdy sezon na dynię w pełni. Ciasto dla ograniczających jajka w diecie i dla oszczędnych.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - ½ kg
    drożdże świeże - 20 g
    cukier puder - ¾ szk.
    masło - 80 g
    mleko - ½ szk.
    puree z dyni - 1 szk.
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Puree

Drożdżowa babka bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Pozostałą mąkę przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, cukier puder oraz wyrośnięty rozczyn.
    Masło roztopić, wymieszać z puree dyniowym i pozostałym mlekiem. Całość przełożyć do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiać ręcznie lub mikserem końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Następnie jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, przełożyć ciasto do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką foremek na babkę. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Drożdżowa babka bez jajek 3. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec 30-35 minut. Wystudzone babki posypać cukrem pudrem.

Porady

*jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciasta, to powinien dodać więcej cukru pudru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować