Drożdżowa baba z bakaliami

0 (0 ocen)

Drożdżowa baba z bakaliami w lukrze kakaowo-cytrusowym.

Składniki:

  • Baba:
    mąka pszenna około 2,5 szklanki 360 gramów + troszkę do podsypywania
    drożdże świeże piekarskie 4 dekagramy
    mleko 0.5 szklanki
    jajka 2 sztuki
    cukier trzcinowy lub zwykły 1/3 szklanki
    masło stopione 3.5 łyżki
    sok z cytryny 0.5 łyżeczki
    orzechy włoskie 10 dekagramów
    migdały 90 dekagramów
    rodzynki sułtańskie 10 dekagramów

    Lukier :
    cukier puder 1.5 szklanki
    białko jaja 1 sztuka
    kakao 2 łyżki
    sok z cytryny 1 łyżeczka
    sok z pomarańczy 1 łyżeczka

    dekoracja :
    skórka z pomarańczy wyszorowana, sparzona i wysuszona 1 plaster
    skorka z cytryny wyszorowana, sparzona i wysuszona 1 plaster
    skórka z limonki wyszorowana, sparzona i wysuszona 1 plaster
    płatki kukurydziane 1.5 łyżki

    dodatki :
    tłuszcz do formy 1 łyżka
    bułka tarta 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa baba z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło topimy i studzimy. Jajka rozkłócamy. Do mąki dodajemy masło, cukier, jajka oraz mleko z drożdżami i sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie odstawać od ścianek miski - przykrywamy je lnianą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Jeśli korzystamy z miski tupperware - wkładamy miskę z ciastem do ciepłej wody i po 3 razach od odskoczenia pokrywki, ciasto jest gotowe do pieczenia.....
  • 2. Bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) siekamy. Rodzynki możemy wcześniej sparzyć i dobrze osączyć.
  • nakladamy bakalie 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, podsypując mąką. Następnie je rozwałkowujemy na prostokąt.

    Rozwałkowane ciasto posypujemy bakaliami.

  • 4. Przekładamy ciasto (okręg) do wysmarowanej tłuszczem foremki i posypanej bułką tartą.

    Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze ciasto na 10 minut.

    Studzimy.

    Wyjmujemy babę z foremki i przekładamy na talerz górą ciasta na spód.
  • 5. Wykonujemy lukier: białko jajka ucieramy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz kakao. Polewamy babę lukrem.

    Dekorujemy babę płatkami kukurydzianymi oraz koszyczkiem wykonanym ze skórek cytryny, pomarańczy i limonki.
  • zwijamy 6. Zwijamy ciasto w roladę i sklejamy końce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować