Drożdżowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z drożdżową babką żadna równać się nie może. Jestem już na emeryturze i niejedno ciasto piekłam, zmieniałam, ulepszałam. To zadowoli każdego.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 100 g drożdży
    ● szklanka mleka
    ● szklanka cukru
    ● 100 g masła
    ● 100 g margaryny
    ● 1/2 szklanki oleju
    ● 8 żółtek
    ● szczypta soli
    ● rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do
    garnka. Podgrzewamy 1/3
    szkl. mleka i rozpuszczamy
    drożdże z 2 łyżkami cukru.
    Wlewamy w środek mąki,
    przykrywamy i czekamy, aż
    rozczyn podwoi objętość.
  • 2. Resztę mleka podgrzewamy
    z tłuszczami. Do rozczynu
    dodajemy żółtka, cukier, sól
    i po trochę mleka. Ciasto
    wyrabiamy (ma być dość
    ciężkie) 10 minut, dodajemy
    rodzynki, przykrywamy i czekamy,
    aż wyrośnie.
  • 3. Wkładamy do 2 foremek
    (do 2/3 wys.) i pozostawiamy
    do wyrośnięcia. Smarujemy
    rozkłóconym jajkiem, pieczemy
    40 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować