DROŻDŻAKI

4.46 (167 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

przysmak z dawnych lat, przepis mojej babci

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
    30 gram swieżych drożdży, pokruszyć.
    2 jajka
    szczypta soli
    1+3 łyżeczki cukru
    ¼ kostki masła smietankowego
Wystaw ocenę:

4.46 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagrzać a masło stopić.
    W 0,5 szkalnki ciepłego mleka rozpuscić drożdże dodając 1 łyżeczkę cukru., 1 łyżeczkę mąki i rozmieszać razem dokładnie.
    Stopione masło dodać do reszty mleka / 1 szklanka/.
    Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać roztrzepane jajka, dodać 3 łyżeczki cukru
    Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, mieszając drewnianą łyżką dolewać mleko z masłem.
    Wyrobić mieszając energicznie łyżką i odstawić do wyrosnięcia na ok. 20 minut. Oczywiście przykryć i postawić w ciepłym miejscu.
    Przygotować wodę w kubku i stalową łyżkę.
    Kiedy ciasto już wyrosnie nabierać je łyżką maczaną za każdym razem w wodzie i smażyć na rozgrzanym oleju, w trakcie smażenia zmniejszyć płomień na sredni.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym albo miodem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować