1.Mleko zagrzać a masło stopić.
W 0,5 szkalnki ciepłego mleka rozpuscić drożdże dodając 1 łyżeczkę cukru., 1 łyżeczkę mąki i rozmieszać razem dokładnie.
Stopione masło dodać do reszty mleka / 1 szklanka/.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać roztrzepane jajka, dodać 3 łyżeczki cukru
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, mieszając drewnianą łyżką dolewać mleko z masłem.
Wyrobić mieszając energicznie łyżką i odstawić do wyrosnięcia na ok. 20 minut. Oczywiście przykryć i postawić w ciepłym miejscu.
Przygotować wodę w kubku i stalową łyżkę.
Kiedy ciasto już wyrosnie nabierać je łyżką maczaną za każdym razem w wodzie i smażyć na rozgrzanym oleju, w trakcie smażenia zmniejszyć płomień na sredni.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym albo miodem
Komentarze