DROP SCONES – SZKOCKIE NALEŚNIKI

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mam dla Was przepis na Drop Scones – czyli szkockie naleśniki/placuszki wizualnie przypominające amerykańskie pancakes.Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem ulubionej konfitury ( u mnie dżem z czereśni ! ), owoców , śmietany lub masła.

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 1 szkl
    * mleko 3,2% – 0,5 szkl
    * duże jajko – 1 szt
    * roztopione masło – 1 łyżka
    * cukier – 1,5 łyżki
    * proszek do pieczenia – 1 duża szczypta

Drop scones – szkockie naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki, odstawiamy na 15 minut.

    Smażymy na złoto na odrobinie oleju ( na rozgrzanej patelni ) wykładając po ok. 2 łyżki ciasta.

    Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy