Jest smaczny, w zadnym stopniu nie równa sie z tym kupnym.Zdrowy i aromatyczny.
1 godz. 20 min
Składniki:
300g piersi z kurczaka
150 g wątróbki drobiowej
200 g łopatki
2 jajka
1 bułka (mała pszenna)
kilka ziaren ziela ang.
pieprz
1 średnia cebula
około 12 sztuk sliwek suszonych
Sól
pieprz
gałka muszkatołowa
dodatkowo :
Bułka tarta do posypania blachy oraz pasztetu
Masło do wysmarowania formy
Drobiowy pasztet ze śliwką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Do garnka wkładamy oczyszczone , pokrojone na średnie kawałki : pierś z kurczaka, łopatkę , cebule i przyprawy. Wlewamy wodę,, by lekko zakryła mięso , solimy i gotujemy około 60 minut na małym ogniu az mieso zmieknie.
2.W tym czasie do innego garnka wkładamy oczyszczoną wątróbkę. Zalewamy ją wodą i gotujemy do miękkości. Gdy mięsa będą już miękkie studzimy je mielimy wraz z cebulą conajmnej i2 razy w maszynceMielimy tez bułkę namoczoną w wywarze (wywar, który powstał z gotowania mięsiwa
. Do zmielonej masy dodajemy żółtka, doprawiamy je do smaku
. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z mięsem. Do posmarowanej masłem i posypanej bułka tartą blachy wkładamy mase , wyrównujemy delikatnie wilgotną dłonią a nastepnie wciskamy w środek .sliwki i jeszcze raz wyrównujemy .
Górę posypujemy odrobiną bułki tartej
Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w 180 stppniach .
Porady
Blaszka o wymaiarach 26x10
Sliwki nalezy zalac na kilka minut ciepła woda wtedy zmiękną.
Komentarze