Drobiowe roladki w cieście francuskim

4.5 (198 ocen)

Roladki z piersi kurczaka, zawijane z serem i papryką, pieczone w cieście francuskim. Bardzo syte danie, które zachwyca i wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • Przepis na 4 sztuki
    - 2 średnie piersi z kurczaka,
    - pół czerwonej papryki
    - 1 średnia cebula
    - odrobina oleju do smażenia
    - ząbek czosnku
    - ok 2 łyżki serka topionego (dowolnego)
    - 4 plastry sera żółtego (dowolny rodzaj)
    - opakowanie ciasta francuskiego
    - 1 jajo
    - przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Drobiowe roladki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, usuwamy błony i przekrajamy wzdłuż na dwa płaty. Rozbijamy tłuczkiem, możliwie jak najcieniej. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem
  • 2. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiając solą, pieprzem i odrobina cukru. Dusimy ok 5 min.
  • image-0xeto5g 3. Poobijaną pierś smarujemy serkiem, na środku układamy plaster sera i wykładamy łyżkę farszu cebulowo-paprykowego; zawijamy w roladkę.
    Ciasto dzielimy na cztery części (na krzyż), Na środku każdej z nich układamy roladkę. Wystające poza roladkę boki ciasta nacinamy w paski (tak jak na zdjęciu), i zawijamy na krzyż, raz jednej strony, raz z drugiej.
  • image-0kcw1ce 4. Przygotowane sakiewki smarujemy jajkiem i wkładamy do pieca nagrzanego do 220st C na ok 35min. Sakiewki ładnie się zarumienią, ciasto będzie bardzo chrupiące, a środek soczysty i delikatny.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować