Drobiowe paluszki w kokosie

0 (0 ocen)

Soczysty kurczak w chrupiącej, kokosowej panierce - wspaniały jako danie obiadowe podany z ziemniaczkami z koperkiem i sałatą lub jako przekąska, na zimno.Taki sposób na drób spodoba się zwłaszcza niejadkom.

Składniki:

  • - 40 dag piersi z kurczaka,
    - 20 dag wiórków kokosowych,
    - 2 jajka,
    - łyżka mąki pszennej,
    * łyżka mleka
    - słodka mielona papryka,
    - sól, pieprz,
    - olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drobiowe paluszki w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy.
    Kroimy je na paski o grubości ok. 2,5-3 cm.
    Paski kurczaka oprószamy solą, pieprzem i papryką. Wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.
  • 2. Jajka miksujemy z mąką i mlekiem na gładkie ciasto.
    Paski kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, a następnie panierujemy w wiórkach kokosowych.
  • 3. W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy dosyć grubą warstwę oleju.
    Ostrożnie wkładamy paski kurczaka, smażymy na małym ogniu (ogień nie może być zbyt duży, bo panierka zacznie się przypalać, a mięso będzie surowe) na złoty kolor.
    Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować