Drobiowe maczugi to coś nowego, niezwykłego, co zaskoczyło moich bliskich podczas obiadu. Zaskoczenie było ogromne a ich miny nie do opisania :) Maczugi są bardzo smaczne, delikatne z nutką słodkości, którą nadaje suszona śliwka.
2 godz.
Składniki:
Składniki podstawowe:
50g suszonej śliwki
0,2 kg fileta z kurczaka
0,2kg wątroby drobiowej
6 sztuk podudzia z kurczaka
50g kaszy gryczanej
Składnik podstawowy dodatkowy:
1 płat ciasta francuskiego
Drobiowe maczugi ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia z kurczaka obtoczyć w przyprawie do kurczaka, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy około 20 minut na złocisty kolor.
2.Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
3.Wątrobę, cebule, fileta z kurczaka podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
Wystudzić i przekręcić przez maszynkę do mielenia.
4.Następnie zmielić suszoną śliwkę i kaszę gryczaną. Zmielone składniki dokładnie ze sobą wymieszać dodać jajko ,bułkę tartą, majeranek i odrobinę cukru. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
5.Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić nożem na 6 części, posmarować masą mięsną, postawić podudzie pionowo. Delikatnie okryć ciastem francuskim formując maczugę i ku końcowi lekko ścisnąć.
6.Piec około 25 minut w temperaturze 210 stopni C.
Komentarze