Drobiowe kieszonki z ryżem i papryką

0 (0 ocen)

Zapraszam na smaczne i kolorowe kieszonki:)

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
    1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
    1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    szczypta ostrej papryki
    1 łyżka ryżu
    1 szklanka wody
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 mały ogórek gruntowy
    1/8 czerwonej papryki
    1 łyżka tartej mozzarelli
    4-5 listków bazylii świeżej

Drobiowe kieszonki z ryżem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę ze szczypta soli i kurkumą zagotować. Dodać przepłukany ryż i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i zostawić aż odcieknie i ostygnie. Mięso umyć,osuszyć i naciąć kieszonkę. Do miseczki wrzucić wszystkie przyprawy i dobrze natrzeć mięso, w środku także.
  • składniki farszu 2. Do osobnej miski przełożyć ryż. Ogórka umyć,osuszyć i obrać. Następnie przekroić i wydrążyć miąższ, który wyrzucić. Pozostałą część ogórka drobno pokroić i dodać do ryżu. Sprawioną paprykę także drobno pokroić. Bazylię drobniutko posiekać i przełożyć do reszty składników. Dodać ser mozzarelle. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  • napełnić kieszonke 3. Przygotowany farsz włożyć do kieszonki. Farsz nałożyć obficie. Spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić kieszonki z obu stron. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na niej ułożyć zrumienione mięso. Piec około 10-12 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki i pokroić na kawałki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy