Drobiowe kieszonki z fetą i pesto

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Soczysta pierś z kurczaka nadziana fetą i bazyliowym pesto

  • 30 min

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
    3,5 łyżeczki bazyliowego pesto
    kawałek sera typu feta
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Drobiowe kieszonki z fetą i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi opłukać, osuszyć, w każdej z nich ostrym nożem naciąć kieszonkę.
  • 2. Każdą kieszonkę wysmarować w środku połową łyżeczki pesto i wypełnić kawałkiem sera typu feta.
    Kieszonki spiąć metalowymi szpilkami lub wykałaczkami.
  • 3. Z wierzchu oprószyć mięso z obu stron solą i pieprzem.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć piersi z obu stron na rumiano.
  • 5. Następnie podlać niewielką ilością wody, dołożyć resztę pesto, patelnię przykryć i na wolnym ogniu dusić piersi do całkowitej miękkości (kilka, kilkanaście minut). Przed podaniem usunąć szpilki.
  • 6. Ja kieszonki podałam z ziemniakami z wody i sałatą, polane wytworzonym w trakcie duszenia sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować